UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

Nieuws

 • Thuisbehandeling hartfalen mogelijk

  Door de inzet van een verpleegkundig specialist en technologie kunnen patiënten thuis worden behandeld en kan een ziekenhuisopname worden voorkomen

 • Bestaande behandeling bij premature baby's niet altijd nodig en mogelijk schadelijk

  Behandeling van te vroeg geboren kinderen bij wie het bloedvat dat het lichaam voor de geboorte van zuurstof voorziet niet direct vanzelf sluit, is niet standaard nodig. Afwachten tot dit bloedvat, de ductus, vanzelf sluit is net zo veilig, blijkt uit onderzoek gecoördineerd vanuit het Radboudumc. Er zijn zelfs voorzichtige aanwijzingen dat medicatie waardoor de ductus sluit de kans op chronische longschade vergroot. Dit meldt het Radboudumc. 

 • 'Mensen met LVB verdienen meer kansen op arbeidsmarkt'

  Lector Weerbaarheid Piet Geert Nicolay aan NHL Stenden Hogeschool vindt het jammer en onnodig dat er nog veel mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn die geen werk hebben, terwijl de arbeidsmarkt zo hard extra werknemers nodig heeft. Uit onderzoek van Nicolay blijkt dat er juist onder deze groep werklozen veel arbeidspotentie is. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

 • Flinke toename gebruik afslankmiddelen sinds ze in basispakket zitten

  Openbare apotheken verstrekten in 2022 naar schatting aan bijna 17.000 mensen een middel voor afslanken. Dat is bijna zoveel als in 2021. De bijbehorende uitgaven vertienvoudigden zelfs, waarbij deze grotendeels werden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). 

 • Posttraumatische problemen blijken vaak uiting van bestaande problemen

  Een deel van de mensen die recent is getroffen door geweld, ongeval of serieuze bedreiging kampt met psychische, sociale, juridische en financiële problemen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze problemen vaak al aanwezig waren vóór zij getroffen werden. Zo had ongeveer 80 procent van de slachtoffers met ernstige psychische klachten hier in de twee jaar daarvoor al mee te kampen. Van de slachtoffers met een gebrek aan steun, was ook bij circa 80 procent daar al sprake van. Veel problemen na een recent trauma moeten dus eerder als chronische dan als nieuwe problemen worden beschouwd, blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

 • Dit zijn de best gewaardeerde zorginstellingen op ZorgKaartNederland

  Op de eerste dinsdag van december maakt ZorgkaartNederland traditiegetrouw de best gewaardeerde zorginstellingen per zorgsector bekend. Dit zijn 50 toporganisaties - volgens hun cliënten - in de ziekenhuis-, thuis-, en verpleeghuiszorg, fysiotherapie en zorg van klinieken. Dit meldt Patiëntenfederatie Nederland.

 • LUMC en UMCG blij met analyse NZa over concentratie kinderhartchirurgie

  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn blij met het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de concentratie van de kinderhartchirurgie naar het midden van het land. Eén van de scenario’s die de NZa voorstelt is dat de zorg ook in het noorden en zuiden wordt verdeeld. Dit melden Skipr, UMCG en LUMC.

 • Psychiater Dirk De Wachter heeft kanker en schreef daar een boek over

  Het leven van Dirk De Wachter is niet enorm veel veranderd sinds hij gediagnosticeerd is met kanker, ruim een jaar geleden. De psychiater en schrijver werkt nog gestaag door. Wel is hij sneller moe. “‘Eindelijk wordt mijn man normaal’, zei mijn vrouw laatst.” Deze week komt zijn nieuwe boek Vertroostingen uit, waarin hij vertelt over zijn ziekte. We vragen hem alvast een tipje van de sluier op te lichten. 

 • Verhoogde kans op autisme onder jongensbaby's van moeders met overgewicht

  Overgewicht of obesitas tijdens de zwangerschap levert niet alleen gezondheidsrisico’s voor de vrouw zelf op, maar heeft ook effect op de hersenen van ongeboren kindjes. Vooral bij jongens zou er door het overgewicht bij de moeder een verhoogde kans zijn op autisme of depressies. Dit meldt BNR. 

 • Veel nieuwe medicijnen tegen spierziekten komen op Europese markt

  De komende jaren lijken er veel nieuwe medicijnen tegen spierziekten op de Europese markt te komen. Dat blijkt uit de nieuwe Horizonscan Geneesmiddelen van Zorginstituut Nederland. 

meer nieuws