UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

Nieuws

 • Ronnie van Diemen: ‘Er is niet één jeugdzorg’

  Waar vaak wordt gesproken over wachtlijsten en problemen in de jeugdzorg is de oorzaak hiervan divers, vertelt Ronnie van Diemen, oud-inspecteur-generaal van de IGJ en inmiddels voorzitter van Jeugdzorg Nederland. Er is namelijk geen sprake van ‘één jeugdzorg’.

 • ‘We maken de zorg voor mensen met dementie veel te ingewikkeld’

  Op Ouderenlandgoed Grootenhout wonen verspreid over elf woonboerderijen 90 mensen met dementie. De zorgorganisatie doorbreekt de traditionele zorg door de bewoners een gewoon leven te bieden. “We maken de zorg voor mensen met dementie te ingewikkeld en hebben afgeleerd hoe de zorg gewoon normaal kan zijn”, zegt Francien van de Ven, manager op het Ouderenlandgoed.

 • Onderzoek onthult: ziekenhuizen missen menselijke prestaties als oorzaak medische fouten

  In analyses naar medische fouten voor, tijdens en na de operatie, die ziekenhuizen moeten melden bij de IGJ. worden verschillen in ‘menselijke prestaties’ niet als oorzaak aangewezen. Daardoor zijn er weinig verbetermaatregelen op dat gebied. De inspectie neemt genoegen met deze maatregelen. 

 • Hoge concentratie weekmakers in kinderproducten van Shein

  Kinderproducten van de oorspronkelijk Chinese webwinkel Shein bevatten veel te hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen, meldt de Zuid-Koreaanse overheid. Kinderschoenen, leren tassen en een riem bevatten soms honderden keren de maximaal toegestane hoeveelheid ftalaten, weekmakers die producten zacht en buigzaam maken. Die stoffen kunnen hormoonverstoringen veroorzaken.

 • Ziekenhuizen zetten AI om aantal ‘no shows’ terug te dringen

  Het Erasmus MC en UMC in Utrecht maken gebruik van artificial intelligence (AI) om te voorspellen welke kans een verhoogde kans heeft om niet op te komen dagen voor een ziekenhuisafspraak. Hierbij kijkt de AI-tool bijvoorbeeld naar eerder gemiste afspraken of afspraken waarbij patiënten te laat waren. 'No shows' zijn erg vervelend voor ziekenhuizen, want ze zetten er personeel en apparatuur voor klaar, wat tijd en geld kost. Uit rondgang van Nieuwsuur bij vijf ziekenhuizen blijkt dat alleen daar al meer dan 130.000 patiënten wegblijven van hun afspraak. Dit meldt NOS. 

 • ActiZ: ‘Uitgestelde bezuinigingen ouderenzorg alsnog uitgevoerd’

  Branchevereniging ActiZ ziet in het Hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen dat de uitgestelde bezuinigingen van het vorige kabinet, alsnog worden uitgevoerd. En dat terwijl de partijen het tijdens de presentatie van het akkoord over investeringen in de ouderenzorg hadden. “Het tegendeel blijkt helaas waar”, aldus ActiZ. 

 • Hoe herken je een koortsstuip en wat moet je doen?

  Kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar kunnen een koortsstuip krijgen als ze koorts hebben. Een koortsstuip kan zelden kwaad, maar kan voor ouders en kind heel angstig zijn om mee te maken. Hoe herken je een koortsstuip bij je kind en wat kun je als ouder doen om hem of haar te helpen?

 • Mega Wandel Marathon zamelt 2 ton in voor kinderen met beperking

  Meer dan duizend deelnemers van de Mega Wandel Marathon van stichting het Gehandicapte Kind hebben samen 200.080 euro opgehaald voor kinderen met een beperking. Na afloop van de wandeltocht vertelden Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA en voormalig Kamerlid Lucille Werner vertellen over de positie van kinderen met een handicap in Nederland en waarom het belangrijk is dat zij kunnen meedoen in de maatschappij. Ook was er tijdens de wandeltocht voor ambassadeur Rick Brink, die onlangs op 38-jarige leeftijd is overleden. Hij zou voor de derde keer meedoen met de wandeling. Dit meldt stichting het Gehandicapte Kind. 

 • 'Achmea kan relatief lage zorgpremie aanbieden dankzij hoog eigen vermogen'

  Volgens een analyse van Kompas in Zorg heeft Achmea Zorgverzekeringen het hoogste eigen vermogen van alle zorgverzekeraars. Hierdoor heeft de organisatie een comfortabele solvabiliteit van 162 procent. Een hoger eigen vermogen geeft ruimte voor een lage zorgpremie, zegt Eva van Erk van Overstappen.nl. Hierdoor is de verzekeraar in staat om dit jaar opnieuw een relatief lage premie te bieden tijdens het overstapseizoen. Dit meldt Overstappen.nl. 

 • Mentale gezondheid jongeren laat na coronapandemie nog geen herstel zien

  Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD’en en het RIVM blijkt dat steeds minder jongeren tussen 12 en 16 jaar positief zijn over hun gezondheid en ze meer ongezond gedrag vertonen, zoals vapen en overmatig gebruik van social media. Hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog steeds geen herstel zien, meldt het RIVM. 

meer nieuws